ruokinta

Ohjeet koiran ja kissan ruokintaan

Jokainen lemmikki on ravitsevan ja maistuvan ruoan arvoinen. Katso alta, mitä koiran tai kissan terveellinen ruokavalio sisältää.

Barffaus ja raakaruokinta

Barffaus on australialaisen eläinlääkärin Ian Billinghurstin keksimä termi koiran ruokkimiselle lihaisilla raaoilla luilla. BARF on lyhenne sanoista Biologically Appropriate Raw Food (biologisesti sopiva raaka ruoka) tai Bones And Raw Food (luita ja raakaa ruokaa).

Barffauksen ajatuksena on jäljitellä koiran esi-isän suden ravitsemusta. Susi syö luonnossa riistaeläimet kokonaan: luut, lihat ja sisälmykset muodostavat sudelle tasapainoisen ruokavalion.

Kotikoirien barffauksessa on nykyisin monta eri suuntausta. Harva syöttää koiralleen kokonaisia eläinten ruhoja tai edes ruhon kappaleita. Barffata voi myös valmiiksi jauhetuilla raaka-aineilla.

Best-In BARF -sarjassa on sekä lihaisia luutuotteita että jauhettuja täysaterioita, joissa raakaan lihaan on lisätty kasviksia ja jauhettua luuta. Lisäykselle on hyvä syy: kasviksista saadaan vitamiineja ja hyviä kuituja koiran ruoansulatukselle. Susikin saa kasviksia saaliseläintensä vatsan sisällöstä.

Luut ja rustokudos ovat olennainen lisä barffissa, johon ei muuten lisätä kivennäisiä. Pelkässä lihassa ei ole tarpeeksi kalsiumia koiralle.

Alkuperäisen BARF-ideologian mukaan koiralle tulee syöttää kolmen eri eläinlajin lihaa ja sisäelimiä, jotta se saa varmasti kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Sisäelimet ovatkin raakaruokinnan vitamiinipommi, sillä lihaksissa ravintoaineita on hyvin yksipuolisesti. Sisäelimiä voi syöttää vähän joka päivä tai kerran viikossa.

#

Barffauksen ja raakaruokinnan etuja

Tänä päivänä monet koirat kärsivät allergioista ja yliherkkyyksistä, joiden aiheuttajina pidetään teollisesti prosessoitua ruokaa. Moni koira on myös herkistynyt jollekin tietylle raaka-aineelle ja silloin on valittava tarkasti, mitä koiralleen syöttää. Best-In BARF -tuotesarjasta löytyy mm. sika-nautajauheliha, broilerin jauheliha, jauhettu lohi ja kalkkuna-kasvistäysateria, jotka sopivat myös selektiiviseen ruokavalioon.

Barffaavan koiran ravintoon kuuluu olennaisesti lihaisten luiden kaluaminen, mikä pitää yllä koiran hammasterveyttä. Best-In BARF tuotesarjassa on erilaisia vaihtoehtoja lihaisia luita. Kalkkunan pyrstöt sekä kanansiivet ja -kaulat sopivat erinomaisesti myös pienille koirille ja kissoille.

Aiheuttaako BARF ongelmia?

Joillekin koirille voi tulla ongelmia luiden syömisestä. Ahneet tai kovin vahvahampaiset koirat saattavat niellä luista isoja paloja, jotka sulavat hitaasti. Luu aiheuttaa vatsan sisällön kovenemisen, mikä sinällään edesauttaa koirien anaalirauhasten tyhjenemisessä, mutta voi toisille aiheuttaa vaikeaa ummetusta. On erityisen tärkeä tarkkailla koiran vatsan toimintaa, kun se syö luita tai murskattua luuta sisältäviä tuotteita.

Joillekin koirille voi jäädä luunsiruja hampaiden väliin ja kovin huonohampaiset koirat saattavat menettää loputkin purukalustostaan järeitä luita kalutessaan. Silloin on hyvä harkita kalsiumin antamista purkista.

Mitä eroa on barffauksella ja raakaruokinnalla?

Barffaamisen kevyempi muoto on raakaruokinta. Siinä koiralle syötetään raakaa lihaa ja kasviksia, mutta esimerkiksi kivennäisaineet annetaan lisäravinteina. Barffaaminen kasvattaa suosiotaan, mutta moni huomaa alkuinnostuksen jälkeen, että ruoan valmistukseen kuluu paljon aikaa eikä pötköjä aina muistaa ottaa pakkasesta ajoissa sulamaan. Silloin voi hyvin turvautua Best-In -tuoreaterioihin, joista löytyy myös täysin viljattomia tuotteita.

On hyvä muistaa, että koira ei ole enää susi. Koira on elänyt ihmisen vaikutuspiirissä niin kauan, että tutkimustuloksin on voitu osoittaa sen kykenevän käyttämään esimerkiksi viljojen ja perunoiden tärkkelystä huomattavasti sutta paremmin. Tarkkaile koiraasi ja valitse juuri sille sopivin ravitsemus – muiden puheista piittaamatta.

Kissa barffaa

Kissat ovat luonnostaan barffaajia. Luonnossa kissa syö vain tuoretta, juuri saalistettua ruokaa. Raakaruokinta sopii siis kissalle erinomaisesti, kunhan muistaa ottaa ruoan ajoissa lämpiämään. Kissa ei tykkää syödä kylmää ruokaa. Lihaisten luiden järsiminen on kissalle parasta mahdollista hammashuoltoa.

Best-In BARF -tuotesarjasta kissalle sopivat kaikki jauhetut lihat sekä erityisesti kanankaulat, kanansiivet, siipipalat ja kalkkunan pyrstöpalat. Niistä kissa saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet sekä myös nestettä tuoreen lihan mukana.

100 % suomalainen raakaravinto – ei mitään turhaa

Katso BARF-tuotteet >

Sivun alkuun