ruokinta

Ohjeet koiran ja kissan ruokintaan

Jokainen lemmikki on ravitsevan ja maistuvan ruoan arvoinen. Katso alta, mitä koiran tai kissan terveellinen ruokavalio sisältää.

KISSAN RUOKINTA

Kissa on lihansyöjä, jonka luonnollinen ravinto koostuu jyrsijöistä, linnuista ja muista pienistä eläimistä. Luonnossa kissat metsästävät itse ravintonsa, joten ne ovat tottuneet syömään tuoretta, lämmintä lihaa. Hiirien ja lintujen järsiminen on kissalle mieluisaa puuhaa. Samalla sen hampaat puhdistuvat tehokkaasti. Tämän päivän kotikissan hampaiden hoidossa auttavat luonnolliset kissan makupalat ja esimerkiksi BEST-IN BARF Broilerin kaula

Kissa syö saaliinsa kokonaan, vain muutamat osat jäävät syömättä. Saaliistaan kissa saa kaiken tarvitsemansa: kivennäisaineet, vitamiinit, rasvan, proteiinin – ja jopa suurimman osan veden tarpeestaan, sillä lihasta 70 % on vettä. Kissalla ei ole luontaista hiilihydraattien tai kuitujen tarvetta. Siksi se ei tarvitse kasviksia ravintoonsa.

Kissan ruoansulatus eroaa monin tavoin koiran ja ihmisen ruoansulatuksesta. Koiran tai ihmisen ruoasta kissa ei pysty muodostamaan kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Jotkut ruoat voivat olla jopa haitallisia kissalle. Kissat eivät myöskään pysty varastoimaan ravintoaineita, joten ne eivät voi paastota toisin kuin koirat tai ihmiset.

kissanruokinta

Kissan ruoan ravintoaineet:

Proteiinia tarvitaan joka päivä

Proteiinia eli valkuaista saadaan eläin- ja kasvikunnan tuotteista. Kissalle arvokkaimpia ovat eläinperäiset proteiinit. Niillä on hyvä sulavuus ja monipuolinen aminohappokoostumus.

Kissa ei pysty varastoimaan proteiineja elimistössään, vaan sen pitää saada proteiinit ravinnostaan joka päivä. Proteiineja tulisi olla kissan ateriassa puolet kuiva-aineesta.

Kissalle välttämättömiä aminohappoja on kymmenen. Lisäksi se tarvitsee tauriinia, joka on kahden aminohapon yhdistelmä. Kaikkiruokaiset pystyvät itse muodostamaan tauriinia elimistössään, mutta kissan pitää saada sitä ravinnostaan. Tauriinia saa lihasta, erityisesti kaloista, linnuista ja pienistä jyrsijöistä. 

Tauriini ei kestä kuumennusta, joten kypsää lihaa syötettäessä on huolehdittava tauriinin tarpeen tyydyttymisestä muutoin. Esimerkiksi Best-In Kotoisa Kissan Kanapata on tauriinitasapainotettu.

#

Rasvasta luonnollista energiaa

Kissa tarvitsee rasvaa ja rasvahappoja elimistön toimintoihin ja energian varastointiin rasvakudokseksi. Rasva on luonnossa kissoille tärkeä energianlähde, ja aktiivisesti liikkuvaa kissaa rasvainenkaan ruokavalio ei lihota.

Luonnollisessa ruoassa rasvapitoisuus on kolmannes kuiva-aineesta. Kotikissojen ruokavalioon kuuluu usein energiapitoisia hiilihydraatteja. Silloin saattaa olla syytä rajoittaa rasvan saantia.

Hiilihydraatti ja kuitu

Luonnossa kissan ravinnossa on hiilihydraatteja vain kymmenesosa kuiva-aineesta. Sekin on peräisin saaliseläinten suolistossa olevista kasviksista.

Osa hiilihydraateista on hyvin imeytyviä ja energiapitoisia. Niiden liiallinen saanti johtaa helposti ylipainoon. Hiilihydraatit saattavat myös aiheuttaa kissalle virtsateiden ongelmia, sillä hiilihydraatit happamoittavat virtsaa ja vähentävät sen eritystä.

Kuitua kissat eivät tarvitse. Kaupan ruoissa sitä käytetään kuitenkin usein paino-ongelmien tai ummetuksen vuoksi. Jos kissan vatsa ei toimi, on hyvä muistaa, että kuidun kanssa pitää antaa vettä tai ongelma vain pahenee.

Vesi on välttämätöntä kissallekin

Vesi on tärkein ravintoaine niin koiralle, ihmiselle kuin kissalle: se on kaiken aineenvaihdunnan edellytys. Noin 70 % kehon koostumuksesta onkin vettä. Kissa tarvitsee päivittäin muutaman desilitran nestettä, painosta riippuen. Monet ulkoiset tekijät, kuten lämpötila, tiineys ja sairaus, nostavat vedentarvetta.

Kissalla on heikentynyt janontarve. Se ei luonnostaan juo, ennen kuin sen elimistö on kuivunut. Tämä aiheuttaa ongelmia kuivaruoalla ruokituille kissoille. Kuivamuonan kosteuspitoisuus on vain noin 10 %, ja kissan pitäisi korjata tilanne juomalla useita desilitroja päivässä.

Tutkimuksissa on todettu, että kuivamuonaa syövät kissat saavat päivittäin merkittävästi vähemmän nestettä elimistöönsä kuin kosteaa ravintoa syövät kissat. Ideaali kissan ruoka sisältää kosteutta 70 - 80 %. Tällöin kissan ei tarvitse välttämättä juoda lainkaan. Esimerkiksi Best-In Kotoisa Kissan Kanapata sisältää kosteutta 75 %.

Elimistön riittävä nestepitoisuus on tärkeää muun muassa kissan virtsateiden toiminnalle. Pitkään rakossa seisova väkevä virtsa on omiaan aiheuttamaan virtsakiteitä, tukoksia ja muita virtsateiden sairauksia.

Vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet

Kissa syö luonnossa saaliseläimet kokonaisina ja saa kaikki tarvitsemansa lisäravinteet luonnollisessa muodossa. Kotiruokaa saavan kissan tarpeista on huolehdittava kivennäis- ja vitamiinivalmistein.

Pelkkää lihaa syövälle kissalle tulee helposti kalsiumin puutetta. Vitamiineista kissalle erityisen tärkeitä ovat A- ja B-vitamiinit, joita saa lihasta ja sisäelimistä. Kun valitsee kissalleen teollisesti valmistettua ruokaa, kannattaa ravitsemukselliseen laatuun kiinnittää huomiota. Laadukkaasta täysravinnosta kissa saa kaiken tarvitsemansa.

Lähteet:

Ylikorpi, Päivi: Kissanhoidon käsikirja. 2013.
National Research Council: Nutrient requirements of Dogs and Cats. 2004

Best-in tarjoaa kaiken, mitä kissasi tarvitsee

Katso kissanruokatuotteet

Sivun alkuun