ruokinta

Ohjeet koiran ja kissan ruokintaan

Jokainen lemmikki on ravitsevan ja maistuvan ruoan arvoinen. Katso alta, mitä koiran tai kissan terveellinen ruokavalio sisältää.

Koiran painonhallinta

Koiran energiantarve vaihtelee paljon iän, rodun ja käytön mukaan. Yksikään koira ei silti saisi olla kuntoluokituksen ala- tai yläpäässä. Liian laihalla koiralla lihakset alkavat surkastua, kun taas lihavalle koiralle tulee helposti nivelongelmia ja aineenvaihduntasairauksia.

#

Koiran kuntoluokitus

1. Vaikea alipaino. 

Kylkiluut, selkäranka ja luiset ulkonemat, kuten lonkkakyhmyt, erottuvat kaukaa katsottuna. Ei rasvavarastoja. Surkastuneet lihakset

#
#

2. Lievä alipaino. 

Kylkiluut tuntuvat helposti vähäisten rasvavarastojen läpi. Lantion luut kohollaan. Selkeä vyötärö ja vatsalinja.

#
#

3. Normaali paino. 

Kylkiluut tuntuvat helposti, ei liikaa rasvavarastoa. Sivusta katsottaessa vatsalinja vetäytyy ylöspäin.

#
#

4. Lievä ylipaino. 

Kylkiluut on hankala tuntea rasvan alta. Selvä rasvakerros lannerangan päällä ja hännän tyvessä. Vatsalinjaa vaikea erottaa.

#
#

5. Vaikea ylipaino. 

Selvä rasvakertymä rintakehän ja selän alueella sekä hännän tyvessä. Rasvaa voi olla myös kaulalla ja raajoissa. Vyötärö ei erotu, vatsa pullistunut.

#
#

Koiran laihduttaminen

Koiraa laihdutetaan vähentämällä energian määrää:

  • joko vähentämällä tarjottavan ruoan määrää
  • tai syöttämällä vähäenergisempää ruokaa (= sisältää vähemmän energiaa kiloa kohti).

Laihdutettaessa on tärkeä kiinnittää huomiota ruoan sisältämän rasvan määrään. Kun vaihtaa vähärasvaisempaan ruokaan ja korvaa osan ateriasta esimerkiksi porkkanaraasteella, koiran maha pysyy täytenä mutta energian määrä alhaisena.

Moni koira nimittäin reagoi laihdutuskuuriin kuten ihminenkin, eli koirasta voi tulla levoton, kerjäävä ja jopa kiukkuinen. Kuitupitoiset lisäkekasvikset tai vähäenerginen ruoka varmistavat vatsalaukun täyttymisen.

Koirankin pitää luopua kahvipullasta, eli myös makupalat ja muu varsinaisen ruoan ohella syötävä lasketaan mukaan saatuun energiaan. Makupaloistakin löytyy kevyempiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi Best-In Hubert Kanan Kivipiira on vähärasvainen ja proteiinipitoinen.

Laihdutettaessakin on huolehdittava tärkeiden ravintoaineiden saannista, etenkin jos laihdutuskuuri kestää pidempään. Koira ei elä pelkillä porkkanoilla.

Vähärasvainen, kivennäistasapainotettu ja kuitupitoinen ruoka on yleensä riittävä apu painonhallintaan. Laihdutusta voi tehostaa liikuntaa lisäämällä, mutta esimerkiksi remmissä kävely ei lisää paljoakaan koiran energiankulutusta.

Lihavuus voi johtua myös aineenvaihduntasairaudesta. Jos koiran paino ei lähde laskuun, vaikka energiamäärää on selkeästi pudotettu, on hyvä käydä eläinlääkärin luona.

#

KOIRAN LIHOTTAMINEN

Koiran laihuus voi johtua monesta syystä. Toisille koirille luiseva ulkomuoto kuuluu rotuominaisuuksiin, toisille se on osa kasvuvaihetta.

Laihan koiran lihottamisessa olennaisinta on riittävän energian saannin varmistaminen, sillä rasva on koiran tärkein energian lähde. Saat koiralle lisää helposti käytettävää energiaa, kun lisäät ruokaan reilusti rasvaa tai vaihdat rasvaisempaan ja energiapitoisempana ruokaan. Sellainen on esimerkiksi Best-In Kotikeittiön Lihamureke.

Ruoan energiamäärän lisäksi on hyvä lisätä ruoan määrää. Usein laiha koira on nirso, joten ruoan maistuvuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Vain syöty ruoka voi muuttua energiaksi koirassa.

Perusruoan ohella voi antaa ravitsevia makupaloja pitkin päivää. Jos koira kaikesta huolimatta ei tunnu saavan lisää lihaa luiden ympärille, on hyvä käyttää koiraa eläinlääkärillä. Laihtuminen voi johtua myös sairaudesta.

Koira laihduttaa? tuotteet painonhallintaan

Tee haku tuotesivulla

Sivun alkuun