EtusivuAjankohtaistaKoirahierojan vinkit kotikoirille
01.03.2021

Koirahierojan vinkit kotikoirille

”Säännöllinen lihashuolto ja hieronta kannattaa aina”, toteaa 10 vuotta koirahierojana työskennellyt Carina Myllymäki. Lue asiantuntijan vinkit, kuinka sinäkin voit edistää koirasi hyvinvointia.

Kokkolassa sijaitsevan Carinan koirahieronnan ovi käy tiuhaan. Sisään astelee usein aktiivisia harrastuskoiria, kroonista vaivaa potevia koiria, rakenteeltaan haastavia – esimerkiksi pitkäselkäisiä, lyhytjalkaisia tai hyvin etupainotteisia – koiria sekä leikkauksesta toipuvia, kuntoutettavia yksilöitä. Hieronnasta on kuitenkin hyötyä ihan jokaiselle koiralle ja – mikä parasta – paljon hyvää voi tehdä ihan kotioloissa.

Koirahierontaa ammattilaisella ja kotioloissa

Koirahieroja Carina Myllymäki kuvaa hierontaa perinteiseksi hoitomenetelmäksi, joka muun muassa rentouttaa, vapauttaa endorfiineja sekä elvyttää verenkiertoa. Se helpottaa kipua ja voi siten parantaa koiran lihastyöskentelyä ja liikkumista.

– Kun koiran vie ammattilaiselle, totuttaa koiraa samalla vieraaseen ihmiseen ja käsittelyyn. Siitä voi olla hyötyä arjessa, erilaisissa koiratapahtumissa ja esimerkiksi eläinlääkärikäynneillä, Myllymäki muistuttaa.

– Toisaalta koiraa kannattaa hieroa myös itse kotioloissa. Kun hieronnan tekee omistaja itse, syvenee suhde koiraan. Samalla keskinäinen ymmärrys ja luottamus paranevat, hän lisää.

Maistuva palkka lisää motivaatiota

Koirahieronta-asiakkaitaan Myllymäki palkitsee muun muassa Best-Inin Possunpaloilla, sillä ne eivät rasvoita käsiä ja sulavat koiran suussa nopeasti.

Myllymäen omat koirat, kromfohrländerit Sisu ja Otso, ovat omistajansa mukaan hyvin nirsoja koiria.

– Koirani syövät vain nälkäänsä. Best-Inin kuivatut herkut ovat kyllä maistuneet loistavasti ja se ei todellakaan ole itsestäänselvyys. 4-vuotiaan Sisun ehdoton lemppari on Best-In Kanansydän, jota se söisi vaikka kuinka paljon. Myös Best-In Kanaherkku on suuressa suosiossa, samoin kuin Best-In Possunkorvasuikale. 16 viikkoa vanha Otso vaihtaa puolestaan hampaita ja sen ikenet varmasti kutisevat. Possunsaparot ja -korvat ovat olleet hyvää ajanvietettä tähän tilanteeseen. Best-In Härkäpuikkokin on osoittautunut hittituotteeksi pikku pureskelijalle, Myllymäki iloitsee.

Tarkkaile, tutki ja tunnustele

Tärkeä osa koiran lihashuollosta huolehtimisesta on tarkkailua. Koiraa on hyvä osata lukea, jotta sille voi antaa parasta mahdollista hoivaa.

– Päivittäiset venyttelyt, esimerkiksi levon jälkeen, kuuluvat koiran elämään. Seuraa, lisääntyvätkö vai vähentyvätkö ne selvästi. Molemmat kertovat mahdollisista lihasjumeista. Tutustu sen lisäksi koirasi kehoon. Sivele, hiero ja tunnustele. Tutki, löydätkö kipukohtia tai esimerkiksi lämpimiä alueita. Tarkastele myös koiran liikkumista: Onko koiralle luonnollisin askellaji, ravi, vaivatonta? Entä muu liikkuminen? Koiraa tarkkailemalla saat tietoa, mitä koiran lihaksistolle ja keholle kuuluu, Myllymäki vinkkaa.

Monipuolinen liikunta ylläpitää lihaskuntoa

Myllymäki suosittelee harrastamaan monipuolista liikuntaa koiran kanssa. Liikunnan määrä ja tarve vaihtelee koiran iän, kunnon, rakenteen ja terveydentilan mukaan.

– Vaihtelu virkistää kaikkia. Reipas liikkuminen esimerkiksi metsässä tai hiekkamontuilla, uiminen ja kevyet ravilenkit pyörän rinnalla mielellään sopivalla alustalla, ovat hyviä vaihtoehtoja. Koiralle jumittavin lenkki on toistuva ”korttelilenkki” kovalla pohjalla. Tällöin koira joutuu mukauttamaan vauhdin ihmisen mukaan. Tahti voi olla koiralle joko liian nopea tai hidas.

Entä mitkä lajit aiheuttavat tyypillisimmin koiralle lihasjumeja?

– Koira on kyllä tarkoitettu liikkumaan, mutta ei ihmisen ehdoilla. Esimerkiksi agility on yksi kuormittavimmista lajeista. Koirat todella tykkäävät siitä ja viettitaso on korkealla. Radalla mennään lujaa ja laji sisältää nopeita käännöksiä, hyppyjä ja pujottelua. Toisaalta myös esimerkiksi koirien keskinäiset rajut leikit voivat saada aikaan ikäviä vammoja. Etenkin, jos alku- ja loppuverryttelyt jäivät tekemättä, Myllymäki linjaa.

Anna asiantuntijan auttaa tarvittaessa

Ammattilaisen käsittelyyn kannattaa suunnata silloin, jos epäilee koirallaan olevan esimerkiksi kiputiloja.

– Koirathan eivät mielellään näytä vaivojaan tai vikojaan laumalleen. Kokenut ammattilainen löytää kyllä mahdolliset kipupisteet ja osaa auttaa eteenpäin. Mielestäni hyvä koirahieroja kuuntelee ja aistii koiran tunnetilaa. Koiraa ei voi pakottaa olemaan aloillaan, vaan yhteinen viestintä on tärkeää. Palkitsevinta on, kun koirat kiirehtivät hierottavaksi juoksujalkaa, Myllymäki naurahtaa.

Tee ainakin nämä 5 asiaa koiran lihashuollon eteen

  1. Varmista, ettei koira ole ylipainoinen. ”Ylipaino altistaa koiraa liikuntaelimistön häiriöille, kuten esimerkiksi nivelvaurioille, nivelrikolle ja erilaisille rasitusvammoille.”
  2. Huolehdi laadukkaasta ravinnosta ja riittävästä nesteytyksestä. ”Olet mitä syöt -sanonta pätee niin ihmisille kuin koirille. Ruoka on solujen rakennusaine. Se vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistöön, lihaksiston toimintaan ja aineenvaihduntaan. Veden tarve vaihtelee koon, rodun, aktiivisuuden, liikunnan määrän ja tehon sekä lämpötilan mukaan.”
  3. Varmista, että koiralla on kaikki hyvin. ”Koiran psyyke on isossa roolissa myös lihaksiston kannalta. Siihen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa kova kilpaura, stressi, yksinäisyys, pelko, kivut, hormonitoiminta ja vietit. Hyvä, tasapainoinen käytös on osa lihashuoltoa.”
  4. Muista alku- ja loppuverryttelyt. ”Venähdysten ja revähdysten vaara kasvaa, jos koira lähtee fyysiseen rasitukseen kylmiltään. Olipa kyseessä kilpailut, koirapuistoilut, vauhdikkaat metsälenkit tai vaikkapa vain pallon heittely pihalla, kävely tai hölkkä ennen suoritusta todella kannattaa. Se valmistaa kehon ja mielen tulevaan koitokseen, ehkäisee pehmytkudosvaurioita ja parantaa koordinaatiota. Loppuverryttelyssä kuona-aineet poistuvat lihaksistosta. Niitä ei voi hieroa pois. Lihaksistoon kertyneet kuona-aineet voivat aiheuttaa lihaskireyksiä ja kivuliaita kramppeja.”
  5. Panosta lepoon. Lepo on luonnollinen lihashuollon muoto. Koira tarvitsee lepopäiviä, jolloin sitä ei kouluteta eikä treenata fyysisesti.”

Artikkelin asiantuntijana toimi vuodesta 2010 lähtien koirahierojana toiminut Carina Myllymäki.

koirahieronta

© 2024 Best-In Oy