Koiranruokaa on niin montaa sorttia, että johan siinä menee sormi suuhun kokeneemmallakin koiranomistajalla. Me kokosimme vinkkilistan koiranruoan tuoteselosteen nuuskimiseen. Ohjeillamme pystyt tarjoamaan parhaalle ystävällesi ravitsevaa, laadukasta ja lajinomaista ruokaa – se saa hännän heilumaan ja tassuihin vipinää!
Valkuaispitoiset raaka-aineet – kuten liha, kala, sisäelimet, laktoosittomat maitotuotteet, juustot ja kananmuna – ovat oivallista murkinaa koiralle. Kun haluat varmistaa tarjoamasi ruoan sopivuuden, on tärkeää katsoa ainesosaluetteloa.
Pakkauksessa ainesosat luetellaan suuruusjärjestyksessä. Kun listan ykkösenä on liha, tiedät, että ruoka sisältää eniten koiralle sopivaa, hyvin sulavaa raaka-ainetta.
Ainesosat nimetään yksittäisinä raaka-aineina (esimerkiksi naudanliha) tai ryhminä (kuten liha- ja eläinperäiset tuotteet). ”Puutteellisesti merkittyjä tuotteita, jotka eivät noudata lainsäädännön vaatimuksia, ei kannata ostaa. Sama koskee myös niitä tuotteita, joista annetaan virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa”, koiran ruokinnan asiantuntija, MMT, agronomi, tutkija ja valjakkourheilija Riitta Kempe ohjeistaa.
Liha on ensisijaisesti korkealaatuinen ja tärkein valkuaisen lähde koiran ravitsemuksessa. ”Aikuisen keskivertokoiran valkuaisen tarve täyttyy, kun raaka-aineista lihatuotteita tai muita korkealaatuisia valkuaisraaka-aineita on vähintään 35–45 %. Ruokavalioon on hyvä sisällyttää myös kuituja ja hiilihydraatteja”, Kempe sanoo. ”Sopiva dieetin lihapitoisuus ei ole yksiselitteinen asia, sillä siihen vaikuttavat lukuisat eri tekijät: muun muassa eläimen valkuaisen tarve, muut raaka-aineet sekä lihan rasva- ja valkuaispitoisuus, joissa voi olla paljon vaihtelua ruhonosasta ja eläinlajista riippuen. Paljon rasvaa sisältävä liha sisältää suhteessa vähemmän valkuaista kuin vähärasvainen liha”, hän lisää.
Best-In Herkku -tuoreruokasarjan tuotteet sisältävät muhkeat 80 % lihaa. Tutustu sarjan tuotteisiin: Best-In Herkku Härkä ja Best-In Herkku Kana.
Raaka-aineiden ja niiden järjestyksen ohella tulee kiinnittää huomiota ravintoainepitoisuuksiin ja siihen, että ne vastaavat oman koiran tarpeita. Myös käyttötarkoitus on iso juttu: selvitä, mihin koiran elämänvaiheeseen ruoka on suunniteltu ensisijaisesti. ”Pakkausmerkinnät ja etiketti kertovat, mille eläinlajille ruoka on tarkoitettu ja minkä tyyppinen ruoka on kyseessä. Pakkauksessa on myös tieto, mihin lemmikin elämänvaiheeseen ruoka sopii. Muun muassa pennuille ja aikuisille on omat ruokansa, kuten myös aktiivisille ja vähän liikkuville lemmikeille”, Kempe toteaa.
Ravintoainekoostumuksen tiedoissa ilmoitetaan ruoan sisältämien pääravintoaineiden eli valkuaisen, rasvan, kuidun, kivennäisten ja vitamiinien määrä. ”Useimmat kotikoirat elävät leppoisasti kotioloissa ylläpitotasolla eli liikkuvat suhteellisen kevyesti, asuvat sisätiloissa sopivassa lämpötilassa kautta vuoden ja ovat terveitä. Kasvuaikana, tiineyden lopulla ja imetysvaiheessa sekä fyysistä työtä tekevällä tai valmennettavalla koiralla joidenkin ravintoaineiden tarpeet ovat korkeammat kuin ylläpitotasolla olevalla aikuisella koiralla”, Kempe lisää.
Entäpä lisä-, säilöntä- ja väriaineet – ovatko ne tarpeellisia koiranruoassa? Niitä et löydä Best-Inin tuotteista ja siihen on selkeä syy. Kempen mukaan lisäaineettomuus on iso etu muun muassa allergisten koirien kannalta, sillä silloin ruoassa on vähemmän tuntemattomia tekijöitä.
Hän kuvaa Best-In-tuoreruokien valmistusprosessia yksinkertaiseksi, nerokkaaksi ja toimivaksi. ”Kuumennus ja tuotteen haudutus vähintään 70 asteeseen tuhoaa mahdolliset patogeenit, varmistaa tuotteen säilyvyyden ja laadun sekä kypsentää samalla kevyesti tuotteen. Lisäksi pidän etuna sitä, että tuote säilyy jääkaappilämpötilassa. Tuoreruoat ovat nopeita käyttää eikä niitä tarvitse sulattaa kuten raakoja lihapakasteita. Sulamisen yhteydessä käynnistyy aina myös mikrobien toiminta, minkä vuoksi sulatettu lihatuote on käytettävä nopeasti.”
Artikkelin asiantuntijana toimi MMT, agronomi, tutkija ja valjakkourheilija Riitta Kempe.
Tutustu suomalaisiin Best-In-koiranruokiin! ›
Lue 6 asiaa, jotka koiranomistajan tulisi tietää koiran ruokinnasta! ›