EtusivuAjankohtaistaMitä pakkauksesta paljastuu? Näin luet koiranruoan tuoteselostetta
01.06.2021

Mitä pakkauksesta paljastuu? Näin luet koiranruoan tuoteselostetta

Koiranruokaa on niin montaa sorttia, että johan siinä menee sormi suuhun kokeneemmallakin koiranomistajalla. Me kokosimme vinkkilistan koiranruoan tuoteselosteen nuuskimiseen. Ohjeillamme pystyt tarjoamaan parhaalle ystävällesi ravitsevaa, laadukasta ja lajinomaista ruokaa – se saa hännän heilumaan ja tassuihin vipinää!

Valkuaispitoiset raaka-aineet – kuten liha, kala, sisäelimet, laktoosittomat maitotuotteet, juustot ja kananmuna – ovat oivallista murkinaa koiralle. Kun haluat varmistaa tarjoamasi ruoan sopivuuden, on tärkeää katsoa ainesosaluetteloa.

Katso, mikä ainesosa on lueteltu ensimmäisenä

Pakkauksessa ainesosat luetellaan suuruusjärjestyksessä. Kun listan ykkösenä on liha, tiedät, että ruoka sisältää eniten koiralle sopivaa, hyvin sulavaa raaka-ainetta.

Ainesosat nimetään yksittäisinä raaka-aineina (esimerkiksi naudanliha) tai ryhminä (kuten liha- ja eläinperäiset tuotteet). ”Puutteellisesti merkittyjä tuotteita, jotka eivät noudata lainsäädännön vaatimuksia, ei kannata ostaa. Sama koskee myös niitä tuotteita, joista annetaan virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa”, koiran ruokinnan asiantuntija, MMT, agronomi, tutkija ja valjakkourheilija Riitta Kempe ohjeistaa.

Varmista, että ruokavalio sisältää riittävästi lihaa tai muita valkuaisraaka-aineita

Liha on ensisijaisesti korkealaatuinen ja tärkein valkuaisen lähde koiran ravitsemuksessa. ”Aikuisen keskivertokoiran valkuaisen tarve täyttyy, kun raaka-aineista lihatuotteita tai muita korkealaatuisia valkuaisraaka-aineita on vähintään 35–45 %. Ruokavalioon on hyvä sisällyttää myös kuituja ja hiilihydraatteja”, Kempe sanoo. ”Sopiva dieetin lihapitoisuus ei ole yksiselitteinen asia, sillä siihen vaikuttavat lukuisat eri tekijät: muun muassa eläimen valkuaisen tarve, muut raaka-aineet sekä lihan rasva- ja valkuaispitoisuus, joissa voi olla paljon vaihtelua ruhonosasta ja eläinlajista riippuen. Paljon rasvaa sisältävä liha sisältää suhteessa vähemmän valkuaista kuin vähärasvainen liha”, hän lisää.

Best-In Herkku -tuoreruokasarjan tuotteet sisältävät muhkeat 80 % lihaa. Tutustu sarjan tuotteisiin: Best-In Herkku Härkä  ja Best-In Herkku Kana.

Kasvu, imetys ja liikunta nostavat ravintoaineiden tarvetta

Raaka-aineiden ja niiden järjestyksen ohella tulee kiinnittää huomiota ravintoainepitoisuuksiin ja siihen, että ne vastaavat oman koiran tarpeita. Myös käyttötarkoitus on iso juttu: selvitä, mihin koiran elämänvaiheeseen ruoka on suunniteltu ensisijaisesti. ”Pakkausmerkinnät ja etiketti kertovat, mille eläinlajille ruoka on tarkoitettu ja minkä tyyppinen ruoka on kyseessä. Pakkauksessa on myös tieto, mihin lemmikin elämänvaiheeseen ruoka sopii. Muun muassa pennuille ja aikuisille on omat ruokansa, kuten myös aktiivisille ja vähän liikkuville lemmikeille”, Kempe toteaa.

Ravintoainekoostumuksen tiedoissa ilmoitetaan ruoan sisältämien pääravintoaineiden eli valkuaisen, rasvan, kuidun, kivennäisten ja vitamiinien määrä. ”Useimmat kotikoirat elävät leppoisasti kotioloissa ylläpitotasolla eli liikkuvat suhteellisen kevyesti, asuvat sisätiloissa sopivassa lämpötilassa kautta vuoden ja ovat terveitä. Kasvuaikana, tiineyden lopulla ja imetysvaiheessa sekä fyysistä työtä tekevällä tai valmennettavalla koiralla joidenkin ravintoaineiden tarpeet ovat korkeammat kuin ylläpitotasolla olevalla aikuisella koiralla”, Kempe lisää.

Kaikki tarpeellinen ja ei mitään ylimääräistä

Entäpä lisä-, säilöntä- ja väriaineet – ovatko ne tarpeellisia koiranruoassa? Niitä et löydä Best-Inin tuotteista ja siihen on selkeä syy. Kempen mukaan lisäaineettomuus on iso etu muun muassa allergisten koirien kannalta, sillä silloin ruoassa on vähemmän tuntemattomia tekijöitä.

Hän kuvaa Best-In-tuoreruokien valmistusprosessia yksinkertaiseksi, nerokkaaksi ja toimivaksi. ”Kuumennus ja tuotteen haudutus vähintään 70 asteeseen tuhoaa mahdolliset patogeenit, varmistaa tuotteen säilyvyyden ja laadun sekä kypsentää samalla kevyesti tuotteen. Lisäksi pidän etuna sitä, että tuote säilyy jääkaappilämpötilassa. Tuoreruoat ovat nopeita käyttää eikä niitä tarvitse sulattaa kuten raakoja lihapakasteita. Sulamisen yhteydessä käynnistyy aina myös mikrobien toiminta, minkä vuoksi sulatettu lihatuote on käytettävä nopeasti.”

7 tärkeintä merkintää tuoteselosteessa

  1. Ainesosat. Valmistusaineet tai -ryhmät luetellaan tuoteselosteessa määrällisesti suurimmasta pienimpään. Koostumustietojen perusteella omistaja voi valita sellaista ruokaa, jonka valmistusaineita hän pitää hyvänä lemmikilleen. Toisaalta hän voi myös välttää sellaisia valmistusaineita, joiden tietää olevan sopimattomia ja aiheuttavan esim. yliherkkyysreaktioita.
  2. Ohjeet tarjoiluun ja säilytykseen. Osa koiranruoista säilyy huoneenlämmössä jopa vuosia. Sen sijaan lisä- ja säilöntäaineettomat Best-In-tuoreruoat ovat yhtä tuoreita kuin omakin ruokasi: sellaisenaan valmista tarjottavaa, jota tulee säilyttää alle 6-asteisessa jääkaapissa. Koko pakkausta ei tarvitse käyttää kerralla, sillä se säilyy avattuna jääkaapissa 2–3 vuorokautta.
  3. Avainlippu. Suomalaisen Työn Liitto myöntää Avainlipun tuotteille, joiden työn kotimaisuusaste on vähintään 50 %. Best-Inillä tuo työstä kertova luku on 100 %.
  4. Valmistajan nimi ja yhteystiedot. Jos tarvitset tuotteesta tietoa, kysy ruoan valmistajalta tai maahantuojalta. Best-Inin yhteystiedot löydät pakkauksista sekä täältä.
  5. Ravintosisältö. Saat jo ravintosisältöä silmäilemällä selville esimerkiksi tuotteen kosteus-, proteiini- ja rasvapitoisuuden, samoin kuin muun muassa kuidun ja hehkutusjäännöksen määrän. Best-In-tuoreruoissa on korkea kosteuspitoisuus – aivan kuten tuoreessa lihassakin. Se on koiran ruoansulatusfysiologian kannalta ihanteellinen tilanne. Esimerkiksi Best-In Herkku Härkä-tuoreruoan kosteuspitoisuus on 70,5 % tuorepainosta ja Best-In Kaura Kalkkunan 73 %. Kuivaruoan kosteuspitoisuus on tyypillisesti vain noin 5–10 %.
  6. Annosteluohje. Ohjeellinen annostelu on valmistajan näkemys siitä, paljonko ruokaa tulee antaa koiralle vuorokaudessa. Huomioi annostelussa koiran aktiivisuus, liikunta, lihavuuskunto sekä muun ravinnon ja makupalojen määrä.
  7. Vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet. Best-Inin tuotteissa vitamiinien määrät on optimoitu koiran tarpeen mukaan, jotta niitä ei tule liikaa tai liian vähän. Tämän vuoksi ne soveltuvat sellaisenaan myös yhdistelmäruokintaan – eli kuivaruoan kaveriksi – parantamaan ruokavalion makua ja sulavuutta.

Artikkelin asiantuntijana toimi MMT, agronomi, tutkija ja valjakkourheilija Riitta Kempe.

Tutustu suomalaisiin Best-In-koiranruokiin! ›
Lue 6 asiaa, jotka koiranomistajan tulisi tietää koiran ruokinnasta! ›

koiranruokien-tuoteseloste

© 2024 Best-In Oy