EtusivuRuokintaoppaat6 asiaa, jotka koiranomistajan tulisi tietää koiran ruokinnasta

6 asiaa, jotka koiranomistajan tulisi tietää koiran ruokinnasta

Rakas perheenjäsen, lenkkeilymotivaattori, lepertelyn kohde… Koirasi on sinulle tärkeä ja haluat varmasti tarjota sille parasta mahdollista ravintoa. Ruokaviidakossa seikkaileminen ei kuitenkaan ole helppoa. Kysyimme siksi asiantuntijalta, MMT, agronomi, tutkija ja valjakkourheilija Riitta Kempeltä, miten koiran ruokavalio kannattaa koostaa.

1. Varmista, että koira saa sopivasti energiaa

Yksi elimistön ravitsemuksellisista perustarpeista on energian riittävä saanti. Se voidaan todeta tunnustelemalla koiran kylkiluita. Parhaan kamusi hyvinvointi on kohdallaan, kun kylkiluiden päällä on ohut rasvakerros. Mikäli sormet solahtavat kylkiluiden väliin, koira ei saa riittävästi ruokaa. Lihavan koiran kylkiluita on puolestaan vaikea tuntea.

”Jos koira ei saa riittävästi energiaa, se laihtuu. Aliruokinta voi vaarantaa myös muiden ravintoaineiden saannin. Aliruokinta voi johtua muun muassa siitä, ettei koira saa riittävästi ruokaa tai se ei pysty käyttämään ruoan raaka-aineita hyväkseen. Tällöin uloste on tyypillisesti löysää ja koira menettää nestettä sekä ravintoaineita, mikä voi johtaa pitkään jatkuessaan puutostiloihin”, Riitta Kempe kertoo.

2. Koira tarvitsee eläinperäistä valkuaista

Koira ei ole kaltaisemme sekaravinnon syöjä, vaan se on lähempänä lihansyöjää. Koiran ruokavalioon kuuluvat valkuaispitoiset raaka-aineet, kuten liha, kala, sisäelimet, laktoosittomat maitotuotteet ja juustot sekä kananmuna. Korkean lihapitoisuuden tuotteita ovat esimerkiksi maistuvat tuotteemme Best-In Herkku Härkä ja Best-In Herkku Kana. Ne sisältävät 80 % lihaa.

”Tärkeintä on, että koira saa hyvin sulavia ravintoaineita oikeassa suhteessa. Koirien ruoansulatuskanava on lyhyt, joten ruoka kulkee nopeasti läpi. Lihansyöjän ruokavalioon sopimattomat raaka-aineet, kuten raa’at kasviperäiset raaka-aineet, voivat aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä.”, Riitta Kempe sanoo.

3. Hiilihydraatit tarjotaan kypsennettyinä

Hiilihydraatteja ja kuituja koira saa viljoista ja kasviksista. Kasviperäiset raaka-aineet – esimerkiksi viljatuotteet, peruna ja juurekset – tarjotaan koiralle kypsennettyinä. Koiran ruokinnassa voidaan käyttää pieniä määriä myös kasviperäisiä valkuaisraaka-aineita (esimerkiksi herneitä ja papuja). Kuitua koira saa vihanneksista, kasviksista, marjoista tai erilaisista leseistä ja rouheista, kuten pellavansiemenrouheesta.

”Ravintoaineiden, valkuaisen, kuidun, kivennäisten ja vitamiinien tarve määräytyy koiran fysiologisen tilan, energiankulutuksen ja painon perusteella. Koiran kasvuvaihe, ikä, tiineys ja aktiivisuus – ne kaikki vaikuttavat ravintoaineiden tarpeisiin”, Riitta Kempe toteaa.

4. Tuoreruoka on luonnollinen vaihtoehto ruoansulatukselle

Koiran kuivaruoka on monelle tuttu, mutta miten on tuoreruoan laita? Tuoreruoka sisältää tuoretta, laadukasta lihaa ja kasviksia. Tuoreruokaa säilytetään jääkaapissa eikä se sisällä keinotekoisia säilöntä-, väri- tai makuaineita. Tuoksu on ihmisnenään mukavan mieto – toisin kuin monissa lämpimässä säilyvissä säilykkeissä tai koiranmakkaroissa.

Tuoreruoassa on korkea vesipitoisuus. Se on koiran ruoansulatusfysiologian kannalta ihanteellinen tilanne. Esimerkiksi Best-In Herkku Härkä -tuoreruoan kosteuspitoisuus on 70,5 % tuorepainosta ja Best-In Kaura Kalkkunan 73 %. Kuivaruoan kosteuspitoisuus on tyypillisesti vain noin 5 %.

”Ruoansulatus vaatii runsaasti vettä. Koira saa tuoreruoasta enemmän vettä kuin kuivaruoasta. Kuivaruokaa syövän koiran tulisi juoda riittävästi vettä eli noin 2–3 kertaa kuivaruoan määrän verran”, Riitta Kempe huomauttaa.

5. Tuoteselosteesta selviää, millaiselle koiralle ruoka sopii

Kun ostat koiranruokaa, valitse elämänvaiheeseen sopiva vaihtoehto tutustumalla pakkausmerkintöihin ja annostussuositukseen.

Valmistusaineet nimetään yksittäisinä aineina (esimerkiksi naudanliha) tai ryhminä (kuten liha- ja eläinperäiset tuotteet). Ne luetellaan määrällisesti suurimmasta pienimpään. Best-In Kaura Kalkkuna -tuoreruoka sisältää suomalaista kalkkunanlihaa ja -rasvaa (55 %), vettä, kauraydinjauhoa (5 %), porkkanaa, parsakaalia, kananmunaa, liivatetta, pellavarouhetta sekä vitamiini- ja kivennäisaineita. Tuote sisältää eniten suomalaista kalkkunanlihaa ja -rasvaa, koska ne mainitaan pakkausselosteessa ensimmäisinä.

Ravintoainekoostumuksessa ilmoitetaan täysrehun sisältämien pääravintoaineiden (valkuaisen, rasvan, kuidun ja epäorgaanisen aineksen) määrä. Kivennäisaineita sisältävän täydennysrehun pakkauksessa ilmoitetaan kalsiumin, natriumin ja fosforin määrät, samoin kuin lisättyjen A- ja D-vitamiinien sekä hivenaineiden määrät.

”Ainesosien perusteella omistaja voi valita sellaista ruokaa, jonka valmistusaineita hän pitää hyvänä. Kun valmistusaineiden merkinnässä käytetään ryhmänimiä yksittäisten ainesten sijasta, saa tarkat tiedot kysymällä valmistajalta. Mielestäni yhteystieto onkin tuoteselosteen tärkein tieto”, Riitta Kempe vinkkaa.

6. Avainlippu ja kotimaiset raaka-aineet kertovat laadusta

Me Best-Inillä liputamme isosti kotimaisuuden puolesta. Tuotteillemme on myönnetty Avainlippu-merkki, joka kertoo suomalaisesta työstä. Tämän lisäksi panostamme paljon raaka-aineisiin. Käytämme aina 100 % suomalaista lihaa. Kotimaista suosimalla varmistat mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen ja tuet suomalaista työtä.

© 2024 Best-In Oy