EtusivuRuokintaoppaatKoiranpentujen ruokinnan ABC

Koiranpentujen ruokinnan ABC

Koiranpennun ruokinta on tärkeä osa koiran kasvua ja kehitystä. Oikeanlainen ravinto varmistaa, että pentu kasvaa terveeksi aikuiseksi. Tässä artikkelissa käsittelemme koiranpennun ruokinnan perusperiaatteita, annoskokoja ja ruokintakertojen määrää. Lisäksi annamme vinkkejä siitä, miten voit opettaa pennullesi hyviä ruokailutapoja jo varhaisessa vaiheessa. Katso vinkkimme, kuinka turvaat koiranpennun terveen kasvun!

Kun koiranpentu tulee taloon, voi ruokamäärän hahmottaminen olla vaikeaa. Siksi viisainta on punnita pennun ruoka-annokset. Näin ruokintaan saadaan hyvä näppituntuma ja ruokavaliomuutokset ovat oikean suuruisia. Lisäksi on tärkeää valita koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeva ruoka. Suomalainen Best-In Pentu on koiranpennuille kehitetty tuoreruoka. Se sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet optimaalisessa suhteessa. Best-In Pentu on valmistettu 100 % suomalaisesta lihasta ja kasviksista.

Pennulle sopiva rajoitettu ruokamäärä hahmottuu

  1. ruokintakertojen ja ruokailuun käytetyn ajan,
  2. pennun painon ja lihavuuskunnon sekä
  3. ruuan koostumustietojen mukaan.

Aakkoset tervettä kasvua tukevaan rajoitettuun ruokintaan – näin onnistut koiranpennun ruokinnassa

A. Ajoitus ja ruokailuhetken kesto

Tuoreiden koiranomistajien arkea rytmittää pennun tiheä ateriarytmi aina 10 viikon ikään saakka. Vieroitettu koiranpentu tarvitsee ruokaa neljä kertaa päivässä noin neljän tunnin välein.

Kun neljäs ruokintakerta ei enää kiinnosta pentua yhtä paljon, määrä pudotetaan kolmeen. Samoin toimitaan noin neljän kuukauden iässä: kun päivän kolmaskaan ateria ei enää kiinnosta, voidaan siirtyä kahteen ruokintakertaan.

Ruokaa pidetään tarjolla korkeintaan 15 minuuttia. Jos ruoka ei maistu annetussa ajassa, otetaan ruokakuppi pois seuraavaan ruokinta-ajankohtaan saakka. Jos pennulla ei ole nälkä, päivän ruokamäärää voi vähentää 10 % tai syömättä jääneen ruuan verran. 

B. Pennun punnitseminen ja kasvunopeuden seuraaminen

On tärkeää seurata pennun kasvunopeutta ja säädellä sitä ruokinnalla. Ota siis säännölliset punnitukset ja lihavuuskunnon arviointi osaksi koiranpennun elämää. Parasta on, jos kasvuvauhti on tasainen eikä kiihdy liikaa.

Kasvukauden aikana pentu punnitaan kahden viikon välein. Rajoitettu ruokinta siirtää kasvupotentiaalia hitaaseen kasvuvaiheeseen, jossa kasvuhäiriöiden riski on pienempi. Painon tulisi pysyä kasvukäyrällä tai hieman sen alapuolella. Jos pentu kasvaa liian nopeasti tai käyrän yläpuolella, energiansaantia voidaan rajoittaa laskemalla ruuan energia- ja rasvapitoisuutta sekä antamalla koiralle vähemmän ruokaa.

Ravinnonsaannin kohtuullinen rajoittaminen on järkevää, sillä se lisää koiran odotettavissa olevaa elinikää sekä viivästyttää ikään liittyvien kroonisten sairauksien ilmaantumista. Jos pentu saa liikaa energiaa ja kasvaa turhan nopeasti, kuormittuu herkässä kehitysvaiheessa oleva luusto. Yleisimmin luuston kehityshäiriöt ilmenevät 3–6 kuukauden ikäisillä pennuilla. Suurten rotujen pennut ovat alttiimpia kasvuhäiriöille kuin pienten tai keskikokoisten rotujen pennut. Suurikokoisilla pennuilla kasvun aikaiset ongelmat liittyvät yleensä jalkojen asento- ja liikevirheisiin, luiden epämuodostumiin ja nivelvammoihin.

C. Ruoan korkea valkuaispitoisuus

Penturuokien valkuaispitoisuuden on oltava korkea, jotta lihaksisto, elimistö ja turkki kehittyvät tasapainoisesti. Penturuuan tulisi sisältää valkuaista noin 32–35 % kuiva-aineessa. Ruuan rasvapitoisuuden olisi hyvä olla rodun koosta riippuen 15–20 %.

Koiranpennun ruokinta- ja juottorutiinit opetellaan varhain

Pennulla riittää paljon opittavaa – yksi tärkeimmistä on oikea ruokintarytmin ja juottorutiinien oivaltaminen. Liikunta on osa koiran arkea, joten syöminen ja riittävä juominen on hyvä rytmittää sen mukaan. Konstailematon syöminen ja juominen tukee koiran hyvinvointia myöhemmin vastaan tulevissa haastavissa tai stressaavissa tilanteissa.

Koiran kanssa lähdetään ulkoilemaan tyhjällä mahalla ja ruokinnat tehdään sen jälkeen. Liikunnan aikana nälän tunne häviää. Vatsa alkaa kuitenkin nopeasti kurnimaan lenkin jälkeen. Tämä vahvistaa koiran normaalia syöntikäyttäytymistä. Nälkäisen pennun kuppi tyhjenee nopeasti.

Juottorutiineja opetellaan ja vahvistetaan hyödyntämällä ajankohdat, jolloin pennulla on jano: aamulla, liikunnan jälkeen ja 2–3 tuntia ruokailun jälkeen. Aktiivinen aamujuotto sopii hyvin ensimmäiseksi aamutoimeksi ennen ulkoilutusta. Voit maustaa vesiannoksen pienellä määrällä Best-In-tuoreruokaa. Altistuminen tuoksuille, aromiaineille ja koostumukselle voi muodostaa voimakkaita mieltymyksiä, jotka säilyvät läpi elämän (ruuan lämpötila, haju, koostumus ja maku).

Artikkelin asiantuntijana toimi MMT, agronomi, tutkija ja valjakkourheilija Riitta Kempe.

Tutustu Best-In Pentu -tuoreruokaan ›

Lue myös 6 asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää koiran ruokinnasta ›

koiranpennun-ruoka

© 2024 Best-In Oy