EtusivuAjankohtaistaKatso asiantuntijan vinkit: näin löydät koirallesi parhaiten sopivan ruoan
01.04.2020

Katso asiantuntijan vinkit: näin löydät koirallesi parhaiten sopivan ruoan

Koiranruoan valinta saattaa tuntua arpapeliltä, mutta sitä se ei todellisuudessa ole. Kysyimme koiran terveellisen ruokinnan asiantuntijalta, MMT, agronomi, tutkija ja valjakkourheilija Riitta Kempeltä, mistä tunnistaa omalle koiralleen parhaiten sopivan vaihtoehdon.

  • Hyvä maittavuus. Suurin osa koirista syö hyvin mitä vain, mutta joukkoon mahtuu nirsoja yksilöitä. Jos koira saa valita, on tuoreruoka usein kuivaruokaa maittavampaa. Koira saattaa kieltäytyä syömästä myös allergisoivaa tai muuten huonon olon aiheuttavaa ruokaa tai raaka-ainetta, joten koiran omia valintoja on myöskin hyvä tarkkailla ja kunnioittaa.
  • Koiran erityistarpeet. Huomioi koiran käyttötarkoitus, fysiologinen tila, rotu ja koko.
  • Koira pysyy optimaalisessa painossa. Eläimen paino ja kuntoluokka vaikuttavat sille sopivan ruoan energiapitoisuuteen. Jos tähtäimessä on painonpudotus, tarjoa koiralle ruokaa, joka sisältää vähemmän rasvaa ja energiaa ja jonka proteiini- ja kuitupitoisuus on korkea. Tuoreruoka-annoksen koko on suurempi kuin kuivaruoan, mikä saattaa helpottaa laihdutuksen aiheuttamaa näläntunnetta. Laihat ja usein myös kookkaat koirat tarvitsevat puolestaan rasvaisempaa ja enemmän energiaa sisältävää ruokaa. Jos ruokamäärä kasvaa suureksi ja koira pysyy aina vain laihana, silloin on syytä vaihtaa ruoka enemmän rasvaa ja energiaa sisältävään vaihtoehtoon.
  • Ulosteet ovat normaalit. Ruoan hyvä sulavuus tuottaa normaalit kiinteät ulosteet 1–2 kertaa päivässä. Ulostemäärän lisääntyminen liittyy tyypillisesti suureen ruoka-, hiilihydraatti- ja/tai kuitumäärään. Ruoan alhainen sulavuus lisää ulosteen ja ulostamiskertojen määrää. Yksilö- ja rotukohtaiset erot ovat yleisiä.
  • Koira pysyy terveenä. Hyvälaatuinen ja hyvin imeytyvä ruoka tukee koiran hyvinvointia ja se näkyy myöskin koiran ihon ja turkin kunnossa. Koiran turkki ei hilseile, punoita ja kutise – lisäksi koiran koko olemus on eloisa.
  • Asiantuntija-apu tarvittaessa. Jos sopivan ruoan löytäminen tuottaa haastetta, eläinravitsemuksen ammattilaiset tarjoavat koirien ravitsemukseen apua. Eläinsuojelulaki kuitenkin velvoittaa eläimen omistajaa/hoitajaa perehtymään eläinlajin hoitoon ja ravitsemukseen siinä määrin, että hän pystyy hoitamaan eläintä asianmukaisesti.

Artikkelin asiantuntijana toimi MMT, agronomi, tutkija ja valjakkourheilija Riitta Kempe.

Tutustu suomalaisiin Best-In-koiranruokiin! ›
Lue 6 asiaa, jotka koiranomistajan tulisi tietää koiran ruokinnasta! ›
Katso, miten luet tuoteselostetta! ›

© 2024 Best-In Oy