EtusivuRuokintaoppaatKissan ruokinta

Kissan ruokinta

Luonnonvaraiset kissaeläimet syövät pääasiassa lihaisaa ravintoa, eli eläviä otuksia gaselleista myyriin. Niin tekee yleensä myös kotikissa, jos saa valita: joskin kotisohvan Viiru pyydystää ravintonsa lähinnä unissaan. Myös lemmikkikissan elimistö hyödyntää parhaiten eläinperäistä ravintoa. Siinä kissa eroaa merkittävästi koirasta, joka pärjää sekaravinnollakin.

Kissat siis tarvitsevat ravinnokseen lihaa – se on fakta. Pelkkä raaka liha ei kuitenkaan riitä täyttämään esimerkiksi kaikkien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeita. Yksipuolisesti paljasta lihaa tai kalaa syövälle kissalle kehittyy helposti puutostiloja, jotka uhkaavat lemmikin terveyttä.

Kuten monet kissanomistajat tietävät, on kissan elimistö ja makuaisti valikoiva. Oletkin kenties kuullut kissoista, jotka haluaisivat syödä vain katkarapuja tai ruoka-annoksesta ainoastaan kastikkeen. Jotta nirsoilevat kissat eivät voisi huonosti itse valitsemallaan ruokavaliolla, tulee niitä lempeästi ohjata parempia ruokailutottumuksia kohti.

Kissan ruokinta: miten reagoida nirsoiluun?

Kissan herkkä nenä kertoo sille kattauksesta monia asioista. Ruoan ikä, kupin pesuaine, ruokailupaikan hygienia ja monet muut yksityiskohdat selviävät sille nuuhkimalla.

Moni kissa edellyttää ruoaltaan tuoreutta ja suhtautuu varauksella esimerkiksi säilykkeisiin. Onneksi markkinoilla on myös vaihtoehto: puhtaista ja raikkaista raaka-aineisto valmistettu Best-In Mirrin Murkina -tuoreruoka.  Se on kaupan hyllyillä parin vuorokauden sisällä lihan saapumisesta Best-Inin omalle tehtaalle. Juuri siksi se puhutteleekin tuoreutta arvostavia kissoja.

Yöaktiivisena eläimenä moni kissa saattaa syödä eniten illalla ja yöllä. Tämä kannattaa huomioida esimerkiksi siten, että runsain ateria tarjoillaan kuppiin vasta juuri ennen ihmisten nukkumaanmenoa. Päiväkattauksia saatetaan siis ylenkatsoa pelkän tarjoiluajankohdan vuoksi.

Useamman kissan taloudessa ruokaan voi liittyä myös reviirikysymyksiä: kaverin ruokapaikalle ei ehkä tohdita tulla syömään. Tällaisessa tilanteessa ruokintapisteitä kannattaa järjestää kotiin useampi.

Likainen tai muuten voimakastuoksuinen ruokakuppi voi epäilyttää lemmikkiä. Jos kissasi kaihtaa muovikuppia, voi kyseessä olla pinttyneet, kissaa epäilyttävät tuoksut. Tällöin keraaminen tai metallinen ruokakuppi voi ratkaista ongelman.

Huomioithan kuitenkin, että jos kissa alkaa nirsoilla aivan äkkiarvaamatta tai kieltäytyy syömisestä kokonaan, voi taustalla olla sairaus. Kissan elimistö ei kestä paastoa samalla tavalla kuin ihmisen tai koiran, eikä eläinlääkäriin hakeutumista pidäkään aikailla, jos ruokailuun tulee täysstoppi.

 

Vinkit kissan ruokintaan – näin valitset sopivan ruoan

  1. Varmista, että pääasiallinen ruoka on täysravintoa, ei täydennysravintoa. Monet herkullisiksi mielletyistä kissanruoista on tarkoitettu vain satunnaisiksi aterioiksi, eivätkä ne sovi kissan pääasialliseksi ruoaksi. Täydennysravinto ei sisällä kissan tarvitsemia vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita. Pakkauksessa on merkintä siitä, onko kyseessä täysravinto.
  2. Tutki pakkauksesta, että raaka-aineluettelossa on ensimmäisenä jonkin eläimen nimetty liha. Jos listan ensimmäisenä on esimerkiksi vilja, ruoka on todennäköisesti kissalle biologisesti heikosti sopivaa.
  3. Katso, ettei ruoka sisällä keinotekoisia väri-, maku- tai säilöntäaineita tai sokeria. Laadukasta ruokaa ei tarvitse värjätä tai maustaa, jotta se maittaisi kissalle. Tuoreruokaan, kuten Best-In Mirrin Murkinaan, ei käytetä myöskään säilöntäaineita – se säilyy raikkaana jääkaapissa parasta ennen -päivämäärään saakka.
  4. Valitse kostea ruoka, sillä kissat keskimäärin saavat päivittäin liian vähän nestettä, mikä altistaa ne virtsaongelmille ja munuaiskiville. Tuoreruoasta kissa saa sopivasti nestettä.
  5. Tarjoa mahdollisimman tuoretta ruokaa. Se on maistuvaa, ja mm. Best-In-tuoreruoassa on hellän haudutuksen ansiosta tallella raaka-aineiden luonnolliset vitamiinit.

Kissan ruokintaniksit: tahti ja annoskoot

Monen kissan ruokakupissa on jatkuvasti ruokaa tarjolla – etenkin, jos kissa vaikuttaa nirsolta. Jatkuvassa tarjoilussa on kuitenkin haasteensa: kostea ruoka ehtii pilaantua huoneenlämpöisessä ruokakupissa. Lisäksi kissa voi kehittää itselleen ajan mittaan paino-ongelman.

Jos kissa ei ala kerätä itselleen ylipainoa, voi jatkuvaa tarjoilua jatkaa. Varmista tällöin kuitenkin, että syömättä jäänyt märkäruoka tai tuoreruoka vaihdetaan 2–3 kertaa vuorokaudessa tuoreeseen. Jos taas huomaat viitteitä paino-ongelmasta, kannattaa siirtyä ruoka-aikoihin. Kaksi tai kolme kattausta on useimmille aikuisille kissoille sopiva tarjoilutahti.

Kissan tarvitsema energiamäärä on ihmiseen suhteutettuna ällistyttävän pieni. Moni tuore kissanomistaja ahdistuu turhaan siitä, että lemmikki syö yhdellä ruokailukerralla niukan oloisesti. Kokonaismäärään vaikuttavat kissan aktiivisuus, rotu, elämäntilanne sekä ruoan laatu. Laadukas kissanruoka pitää nälkää pidempään.

Mistä tietää, että kissa voi hyvin ja ruoka sopii?

Kissan terveyttä ja hyvinvointia kannattaa tarkkailla, jotta mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.

Seuraa tuotoksia.

Kissan ulosteet kertovat muun muassa suoliston hyvinvoinnista sekä siitä, imeytyykö ruoka kunnolla.

Tarkkaile ainakin näitä:

  • Haju. Eihän se ruusulta tuoksu, mutta hyvälaatuista ravintoa saavan kissan pökäleet eivät pökerrytä löyhkällään.
  • Koostumus. Ulosteen pitäisi pysyä hiekalla muodossaan, muuten se on liian löysää. Toisaalta kovin kuivan oloiset pienet kikkareet voivat viestiä siitä, ettei kissa saa riittävästi nestettä.
  • Koko. Kun ruoka imeytyy hyvin – eli sisältää runsaasti lihaa – pötköt pysyvät siroina.

Seuraa turkkia.

Kulahtanut turkki voi olla viesti ravinnon saannin tai imeytymisen ongelmista. On mahdollista, ettei lemmikki saa ruoasta kaikkea tarvitsemaansa tai että ruoassa on esimerkiksi liikaa viljaa.

Seuraa kehoa ja aktiivisuutta.

Sopivasti ruokittu lemmikki on jäntevä, lihaksikas ja elinvoimainen. Sillä riittää intoa puuhasteluun, silmät ovat kirkkaat, korvat siistit eikä turhia kutinoitakaan esiinny.

Tutustu suomalaiseen kissanruokaan:

Best-In Mirrin Murkina on laadukas ja maistuva, kissojen ikioma tuoreruoka. Se sisältää runsaasti hyviä omega-3-rasvahappoja turkin ja nivelten hyvinvoinnin tueksi. Best-In Mirrin Murkina sopii jokapäiväiseen ruokintaan.

Lisää luettavaa kissojen ruokinnasta:

Suomen Kissaliiton Kissanomistajan opas

© 2024 Best-In Oy