EtusivuRuokintaoppaatSeniori-ikäisen koiran ruokinta

Seniori-ikäisen koiran ruokinta

Kun koira ikääntyy, sen energiantarve yleensä laskee. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota niin koiran ruokavalioon, lihavuuskuntoon, kuntoluokkaan kuin elopainoon. Jo pieneenkin ylipainoon on syytä puuttua ajoissa.

Seniori-ikään eri tahtia rodusta riippuen

Erityisesti jalostuksella aikaan saadut rotuerot koossa ja terveydessä saavat koirat ikääntymään eri tahtia. Kookkaimmat rodut ikääntyvät aikaisemmin kuin keskikokoiset tai pienet rodut. Isot rodut saattavat olla harmaantuvia senioreita jo 7 vuoden iässä, kun keskikokoiset koirat ovat siinä vaiheessa vielä viriilejä keski-ikäisiä. Koiran tyypillinen elinikä on 13–17 vuotta. Tutkimusten mukaan hoikkana pidetyt lemmikit elävät terveellisemmän ja pidemmän elämän kuin pullukat karvakaverit.

Milloin lemmikki on ”vanha”?

  • Pienet rodut 11,5 vuotta
  • Keskikokoiset 10 vuotta
  • Suuret rodut 9 vuotta
  • Jättirodut 7,5 vuotta

Seniorikoiran ruokinnan erityispiirteet

Iän myötä koirien energiantarve yleensä laskee, koska lihaskudoksen osuus vähenee ja tilalle tulee rasvakudosta. Käytännössä muutos altistaa ylipainolle. Tämän vuoksi ikääntyvän koiran ruokavalioon, lihavuuskuntoon, kuntoluokkaan ja elopainoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Pieneenkin ylipainoon tulee puuttua.

Useimmille koirille riittää lihomisen ennaltaehkäisemiseksi kevyt energian, rasvan ja/tai ruuan saannin rajoitus sekä makupalojen poistaminen tai vähentäminen. Lisäksi liikunnan lisääminen on oivallinen tapa välttää ylipainoa – seniorikoirakin nauttii, kun se pääsee usein ulos tassuttelemaan ja nuuhkimaan luonnon tuoksuja.

Huomioi, ettei terveen ja aktiivisen koiran energiankulutuksessa välttämättä tapahdu isoja muutoksia ikääntyessä. Ruokavalion keventäminen onkin tarpeen vain silloin, jos koiralla on taipumusta ylipainoon.

Jos ruuan energia- ja rasvapitoisuutta joudutaan laskemaan, huolehdi riittävästä välttämättömien rasvahappojen saannista. Ne vahvistavat ihoa, ylläpitävät nivelten liikkuvuutta ja tukevat aivojen sekä sydämen toimintaa (mm. EPA, DHA).

Ravintoaineiden laatu ja tasapaino

Koiran keski-ikä ja ikääntyminen on yleensä se vaihe, jolloin erilaiset vaivat pulpahtavat pintaan. Kiinnitä siis viimeistään keski-iässä huomiota koiranruuan ravintoaineiden optimaaliseen saantiin. Ravintoaineiden yli- tai aliruokinta ei ole hyväksi koiran terveydelle.  Valkuaisen laadun oltava korkea ja saanti riittävä, jolloin ennaltaehkäistään lihaskatoa. Kotiruokinnassa suositellaan käytettäväksi mm. keitettyjä kananmunia, lihaa, kalaa ja vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitotuotteita.

Ruuansulatuksen liikkeet saattavat vanhemmiten hidastua, mikä voi johtaa ummetukseen. Tätä voidaan helpottaa nostamalla ruuan kuitupitoisuutta. Esimerkiksi pellavansiemenrouhe, keitetty porkkana ja kasvikset ovat hyviä kuitulähteitä. Toisaalta ruokavalion liian korkea kuitupitoisuus saattaa vaikuttaa epäedullisesti valkuaisen hyväksikäyttöön.

Vanhoilla koirilla mahahapon eritys laskee. Päivittäisen ruokamäärän jakaminen 2–3 annokseen varmistaa sen, että mahan pH laskee riittävän alas. Tällöin ruuan mukana mahdollisesti saatavat taudinaiheuttajat tuhoutuvat.

vanhan-koiran-ruokinta

 

Hampaat kuntoon

Hampaiden hoito kuuluu eläimen perusterveydenhoitoon, sillä huonot hampaat ja huono suuhygienia avaavat tulehdusreittejä elimistöön. Puruluut toimivat virikkeenä ja hammasharjoina sekä pitävät hammaskiven kurissa. Eläinlääkärikäyntien yhteyteen kannattaa yhdistää hammaskaluston tarkistus ja huolto.

Terveet hampaat ylläpitävät ikääntyvän koiran hyvää ruokahalua. Vihlovin hampain tai kivuliailla ikenillä on ikävä syödä. Jos koira nirsoilee, kannattaa kurkata ensimmäiseksi sen suuhun.

Artikkelin asiantuntijana toimi MMT, agronomi, tutkija ja valjakkourheilija Riitta Kempe.

Tutustu suomalaisiin Best-In-makupaloihin

Katso vaihtoehdot ikääntyneen koiran ruokintaan ›

Lue myös 6 asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää koiran ruokinnasta ›

© 2024 Best-In Oy