EtusivuAjankohtaistaVoiko koirasi hyvin?
01.07.2021

Voiko koirasi hyvin?

Ravinto vaikuttaa olennaisesti koiran ihon ja karvan kuntoon sekä ruoansulatuskanavan toimintaan. Hyvin koostetulla ruokavaliolla tuet koirasi kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lue vinkit ja kokeile – voit huomata muutokset nopeasti!

Hyvinvoiva koira on omalle temperamentilleen ominaiseen tapaan aktiivinen ja utelias. Koiran lihavuuskunto on oikea, kun kylkiluut tuntuvat ohuen rasvapeitteen alta. Karva kiiltää, iho ei hilseile ja koira ulostaa 1–2 kertaa päivässä. Ulosteen värin, määrän tai koostumuksen muutokset ovat merkki ruuansulatuskanavan häiriöistä tai epäsopivasta ravinnosta. Normaali uloste on kiinteää ja pehmeää, eikä se haise kovin pahalle. Ruoan matka koiran ruoansulatuskanavassa kestää kokonaisuudessaan 18–22 tuntia.

Tarkkaile ihoa, turkkia ja vatsan toimintaa

Ruoansulatuskanavan häiriöistä yleisimpiä ovat ripuli ja herkkävatsaisuus. Ihon ja turkin kuntoon ongelmat heijastuvat vasta ajan kanssa. Tyypillisimpiä iho- ja turkkiongelmia ovat eloton ja kiilloton karva, karvanlähtö tai harventuva karva, ihotulehdukset sekä hilseilevä, kuiva tai kutiseva iho. Syitä oireisiin ovat esimerkiksi vääränlainen ravitsemus, hormonitoiminta, sairaudet ja kuiva huoneilma.

Ruoansulatuskanavaa kuormittavat muun muassa raa’at viljat ja kasvikset sekä liiallinen kuidunsaanti. Oikeanlainen kuitu edistää ruoansulatuskanavan terveyttä ja ylläpitää hyödyllistä mikrobistoa suolistossa. Liukoinen ravintokuitu lisää lyhytketjuisten rasvahappojen tuotantoa. Jos kuitua saa liikaa, muiden ravintoaineiden imeytyminen vaikeutuu ja voi seurata ummetusta, kasvua ulostemäärissä sekä ihon ja karvapeitteen kunnon heikkenemistä. Myös välttämättömien rasvahappojen, proteiinin, sinkin, kuparin, A-vitamiinin, D-vitamiinin sekä B-ryhmän vitamiinien riboflaviinin, biotiinin ja niasiinin puutostilat voivat aiheuttaa ihon ja karvan kunnon heikkenemistä.

Helpotusta oireisiin ruoasta – hyvä vaihtoehto ihollaan tai turkillaan oireileville ja herkkävatsaisille koirille

Koiralle sopivan ruokavalion koostaminen itse voi olla vaikeaa – luota siis asiantuntijaan. Suomalainen Best-In Kanatattari -tuoreruoka on kehitetty erityisesti ihollaan tai turkillaan oireileville sekä herkkävatsaisille koirille. Sarjan tuotteet sisältävät vain yhden eläinproteiinin lähteen sekä muun muassa luontaisesti gluteenitonta tattaria, pellavarouhetta, puolukkaa ja nokkosta.

Tattari on kauran ja riisin sukulaiskasvi, joka sopii monille allergiaherkille koirille. Pellavassa on liukoista kuitua, musiinia, jolla on mahan ja suoliston limakalvoja suojaava vaikutus. Lisäksi pellava auttaa ylläpitämään ulosteen hyvää koostumusta stressin ja rasituksen aikana. Puolukka sisältää antioksidantteja, edistää virtsateiden, maksan, sapen ja vatsan toimintaa sekä edesauttaa raudan ja muiden kivennäisaineiden imeytymistä. Nokkonen tukee turkin ja ihon hyvinvointia sekä vähentää silmien vuotoa. Lisäksi nokkosella tiedetään olevan suoliston ja virtsateiden toimintakykyä ylläpitävä vaikutus.

Best-In Kanatattarin pääraaka-aineena on suomalainen broilerin liha ja sisäelimet. Se sopii hyvin perusaktiivisen, aikuisen koiran ravinnoksi.

Hyvinvointia tukeva, laadukas ravinto on erityisen tärkeää herkkävatsaiselle koiralle

Moni koira reagoi herkästi vatsallaan ravitsemuksen muutoksiin ja sietää huonosti tiettyjä raaka-aineita. Oireina voi olla huonovointisuutta, ripulointia tai pehmeää ulostetta – isot ulostekasat puolestaan kielivät siitä, ettei koira saa hyödynnettyä ravintoaan riittävästi. Herkkävatsaisuus saattaa johtua myös suoliston mikrobieliöstön epätasapainosta. Oikeanlainen ravinto tukee mikrobieliöstön toimintaa ja epäsopiva ravinto heikentää hyödyllisten mikrobien elinolosuhteita suolistossa.

Koiran vastustuskyky ja kokonaisvaltainen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä ruoansulatuskanavan toiminnan kanssa. Siksi oikeanlainen ja laadukas ravitsemus on tärkeää. Best-Inin tuotteista herkkävatsaisille sopivat erityisesti Best-In Tattari-sarjan sekä Best-In Kaura-sarjan tuotteet. Myös Best-In-risotot ovat hyvä vaihtoehto herkkävatsaisille.

Haluatko vaihtaa koirasi ruoan tuoreruokaan? Toimi näin:

  1. Koira saattaa reagoida herkästi ravitsemuksen muutoksiin. Älä vaihda kaikkea ruokaa kerralla vaan aloita tarjoamalla tuoreruokaa aiemman ruoan lisänä ensin pieniä määriä, esimerkiksi noin 10 % ateriasta.
  2. Varaa totuttamiselle riittävästi aikaa: vähintään viikko, herkkävatsaiselle koiralle useampikin. Jos ulosteen koostumus muuttuu huonommaksi, älä nosta tuoreruoan määrää enempää ennen kuin koostumus on normaali. On odotettavissa, että koostumus saattaa muuttua ensimmäisinä päivinä, mutta paranee muutamassa päivässä koiran ruoansulatuselimistön tottuessa muutokseen ravitsemuksessa.
  3. Kasvata tuoreruoan osuutta hiljalleen ja vähennä nykyisen ruoan määrää. Pian voitkin jo korvata aiemman ruoan kokonaan tuoreruoalla. Koiran ulostemäärät useimmiten pienenevät tuoreruokaan siirtymisen jälkeen.

Artikkelin asiantuntijana toimi Best-Inin tuotekehityspäällikkö, koiran ravitsemuksen asiantuntija Sanna Kumpulainen. Hänelle koirien kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä hyvin koostettu ravitsemus ovat sydämenasia. Tutustu suomalaiseen koiranruokaan! »

© 2024 Best-In Oy